9 . Y ı l ı m ı z

Web sitesi trafiği ne demek?

Web sitesi trafiği ne demek?

Sunucular, web sitesi etkinliğini izler ve bir sayfa ziyaretçi aldığında kayıt olur, buna web sitesi trafiği denir. Birden fazla sayfaya göz atmayı ve eylemde bulunmayı içerebilen bir siteye yapılan bir ziyaret, bir oturum olarak isimlendirilir. Web sitesi trafiği, bir web sitesinin başarısını belirlemek için çok önemli olarak kabul edilir. Tabii ki, kişisel bir hobi olarak bir web sitesi oluşturan biri (örneğin, seyahat deneyimlerini paylaşan bir blogcu) trafiğini önemli görmeyebilir. Ancak işletmeler ve kuruluşlar için, web sitesi trafiğini anlamak ve onu iyileştirmenin yollarını belirlemek, istikrarlı büyüme için esastır. Web sitesi trafiği, web sitenizin aldığı ziyaretleri ifade eder. Tüm ziyaretler eşit oluşturulmaz. İnsanları sitenize getiren farklı trafik kaynaklarını bilmek, sitenizi nasıl iyileştireceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. 

Web trafiğini doğru bir şekilde analiz etmek için, aynı kişi siteyi birkaç kez ziyaret edebileceğinden dolayı belirli bir dönemdeki toplam sayıya ulaşmalısınız.

Web sitesi trafiğini nasıl ölçersiniz? Kendi web sitesi trafiğinizi izlemek ve değerlendirmek göz korkutucu bir süreç olabilir, ancak bunu kolaylaştırmak için tasarlanmış bazı harika araçlar vardır. Bu araçların bizlere sundukları arasında: sayfa görüntüleme sayısı, oturum uzunlukları, sayfada geçirilen ortalama süre, hemen çıkma oranları vb. gibi trafikle ilgili bilgiler yer alır. Bir web sitesinin trafiği doğru bir şekilde günlüğe kaydedilebilir ve düzenli ziyaretçiler ve tek seferlik ziyaretçiler olarak ikiye ayrılır. Düzenli ziyaretçiler, sürekli trafik sağlayan sadık müşterilerdir, tek seferlik ziyaretçiler ise belirli bir konu hakkında bilgi arar ve genellikle arama motoru sorguları yoluyla web sitesine yönlendirilir. Bir web sitesinin ziyaretçi sayısı, hedef kitleniz için ne kadar ilgi çekici olduğunun önemli bir göstergesidir. Bir web sitesinin amacı genellikle mümkün olduğu kadar çok ziyaretçi çekmektir. Daha yüksek trafik genellikle daha yüksek reklam gelirleri veya satışlarla sonuçlanır, bu nedenle bir web sitesinin trafiği, ziyaretçi sayısı ve finansal başarısı genellikle yakından ilişkilidir. Sitenizin kalitesi, düzenli trafik sağlamada belirleyici bir rol oynar. Hem içerik hem de tasarım yüksek kalitede olmalı ve ziyaretçilere değer sağlamalıdır. Bir web sitesinin popülaritesi genellikle tekil ziyaretçi sayısı ile ölçülür, yani bir web sitesini ziyaret eden bireysel kullanıcılar, bu sayede aynı kişinin birden fazla ziyareti yalnızca bir kez sayılır.

Aşağıdakiler dahil, web sitesi trafiğini ölçmenin sayısız yolu vardır:

Oturum numaraları

Bu, trafik oluşturma girişimlerinin (SEO, vb.) uygulamadan bu yana ne kadar etkili olduğunu değerlendirmek için web sitesinin sabit bir süre boyunca (bir hafta, bir ay vb.) aldığı ziyaret sayısına bakmayı içerir.

Satın alma yüzdesi

Web siteleri aracılığıyla ürün satan çevrimiçi işletmeler, başarılı olmak için satın alma işlemlerine bağlıdır. Satın alma yapan ziyaretçi sayısını belirlemek, sitenin insanları satın almaya teşvik etmede ne kadar etkili olduğunu ortaya çıkarır.

Kanallar

Web sitesi trafiğini ölçmenin başka bir yolu, e-posta, organik arama, e-posta vb. gibi hangi kanallardan geldiğini bulmaktır.

Çıkma Oranı

Hemen çıkma oranlarını ölçmek, yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra ayrılan ziyaretçi sayısını ifade eder.

Web sitesi trafiği ile sayfanızın ilgi çekiciliği, tıklanmasını her an analiz edebilirsiniz.