9 . Y ı l ı m ı z

Site trafiği nasıl ölçülür?

Site trafiği, o sayfayı ziyaret eden web kullanıcılarını ifade eder. Site trafiği bazen oturumlar olarak adlandırılan ziyaretlerle ölçülür ve çevrimiçi bir işletmenin bir kitleyi çekmedeki etkinliğini ölçmenin yaygın bir yoludur. 1990'larda e-ticaret başladığında, web trafiğinin metriği ilk olarak bir web sitesinin popülaritesini belirlemenin en önemli yolu olarak görülüyordu, çünkü çevrimiçi başarıyı ölçmek için başka metrikler henüz mevcut değildi. Dijital pazarlamacılar daha bilgili hale geldikçe, bir web sitesinin performansını analiz etmek çok daha kapsamlı hale geldi. Site trafiği nasıl ölçülüyor? Tüm e-ticaret performans ölçümlerinin sonu değildir. Ancak yine de bir web sitesinin popülerliğini ve görünürlüğünü belirlemek için harika bir başlangıç noktasıdır. Site trafiği ölçümünde e-ticaret mağazaları, tüm resmi inceleyerek ve ortalamanın altında performans alanlarını optimize ederek, gelirlerini en üst düzeye çıkarırken müşterilerine mümkün olan en iyi deneyimi sunar. Birisi bir web sitesini ziyaret ettiğinde, bilgisayarı veya web'e bağlı başka bir cihaz, web sitesinin sunucusuyla iletişim kurar. Web'deki her sayfa düzinelerce farklı dosyadan oluşur. Sitenin sunucusu, her dosyayı bir araya getirildiği ve grafik ve metin içeren kümülatif bir parça halinde oluşturulduğu kullanıcı tarayıcılarına iletir.

İzlenen sadece web sitesinin ana sayfasındaki trafik değildir. Bunun yerine, web sitesinin tüm bölümleri, her birinin tam olarak kaç isabet aldığını belirlemek için sunucu tarafından sürekli olarak izlenir. Web dilinde, tek bir ziyaret "oturum" olarak bilinir. Her site trafiğinin ayrıntıları değişir, ancak her birinin bir başlangıç ve bir bitiş noktası vardır.

Sunucular, bir web sayfası için her talebi derleyebilir ve operatörünü sitenin ne kadar popüler olduğunu ve hangi sayfaların en çok ilgi gördüğünü belirlemek için gereken bilgilerle donatabilir. Bir web sunucusu bir dosya isteğini işlediğinde, sunucunun sabit sürücüsünde "sunucu günlüğü" olarak bilinen şeye bir giriş yapar. Günlük, gelecek kuşaklar arasındaki girişleri toplayarak site sahibinin web sitesinin ziyaretçi etkinliğini daha iyi anlamak için analiz edebileceği değerli bir bilgi veri tabanı oluşturur. Site trafiğini izlem bu şekildedir. Bazı faktörler de site trafiğini etkiler:

Ziyaretler – belirli bir dönemde web sitenize yapılan ve aynı zamanda tek bir kullanıcının birden çok ziyaretini de içeren toplam ziyaret sayısı.

Benzersiz ziyaretçiler – belirli bir süre için web sitenize gelen bireysel bir ziyaretçi. Bir ziyaretçi sitenize 5 kez giderse, tek bir ziyaretçi olarak ölçülecektir.

Sayfa görünümleri – belirli bir web sayfasının görüntülenme sayısı olup site trafiğini etkiler.

Sayfa/ziyaret – size bir ziyaret sırasında görüntülenen ortalama sayfa sayısını söyler.

Trafik kaynakları – trafiğin nereden geldiğini bilmenizi sağlar, Doğrudan (kullanıcı URL'nizi tarayıcıya yazar), Yönlendirme (size bağlantı veren diğer sitelerden veya sosyal medya platformlarından gelen trafik) ve Organik (arama motorlarından gelen trafik) . Bu, çevrimiçi reklam stratejilerinizi izlemenin ve markanızı pazarlamak için en iyi sosyal medya kanallarını bilmenin iyi bir yoludur.

Hemen çıkma oranı – yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra siteden ayrılan site ziyaretçilerinin yüzdesini belirtir (bu sayının mümkün olduğunca düşük olmasını istersiniz). Yüksek hemen çıkma oranları, alakalı içerik eksikliği veya zayıf kullanılabilirlik gibi birçok farklı soruna işaret edebilir.

Açılış sayfaları – ziyaretçilerin sitenize giriş noktası. En yüksek giriş sayısına sahip sayfa, ziyaretçilerin arama sorgularıyla en alakalı sayfa olabilir.