9 . Y ı l ı m ı z

E-Ticaret Sitesi Kurmak

E-Ticaret Sitesi Kurmak 

İşin yapılması ve tüketim olarak hissedilen alışkanlıkların bu duruma paralel olacak şekilde internet temelli olmaya başladığını söylemek mümkün olacaktır. Aynı zamanda eğer ki internet pazarında satışı olmuyorsa veyahut reklamı dahi yapılmıyorsa o ürün ya da hizmetin varlığı konusunda hedef kitle şüpheye düşebilmektedir.  Aynı şekilde şayet bir girişimciysek de bütün pazar araştırmalarımızı web üstünden başlatıyor ve binlerce değişik ürünün satışını online alışveriş kanalları üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. E-ticaret, işte bütün bu yeni nesil iş yapma ve tüketim biçimlerimizi kapsayan genç bir kavram olarak karşımıza çıktı. E- ticaret teriminin tanımı, e-ticaretin sınırları, yararları, avantajları her geçen gün zenginleşiyor, yeni rekabet koşulları ve buna bağlı çözümler doğuyor. 

E-Ticaret Nedir? 

Potansiyel alıcılar mobil anlamında alışveriş yapma imkanı sunan bazı durumlardan faydalanabilmektedir. İmkanı sunan ticaret türüne ise e-ticaret adının verildiğini söyleyebilmekteyiz. Dünya’nın genelinde pek çok fazla durumdan rağbet almak ile birlikte pek çok e-ticaret türü olarak meydana gelmiştir. Bunlardan ilki doğrudan e-ticarettir. Yani somut ürün satın alınan bir platform değil daha eğitim , kurs vs. satışıdır. 

Hizmet değil ürünlerin satışa çıkarıldığı internet siteleri ise dolaylı e-ticaret yapmaktadır. İnternet dünyasının büyük bir rol üstlendiği dijital dönüşüm periyodu, dirimsel faaliyetlerin sanal mecra üzerinden gerçekleştirilebilmesini mümkün kılıyor. Teknoloji dünyasının hakimiyet döneminin yanı sıra insan dünyasına yararlarından da anlatmak gerekiyor. Dijital mecralara ahenk sağladığımız dönüşüm evresinde, insanların hayati faaliyetlerini gerçekleştirmek suretiyle harcamış olduğu vakit ve enerjiden tutum sağlanıyor.  

E-Ticaretin Sağladığı Avantajları  

Dijital dönüşüm çağıyla birlikte e-ticaret, satış kanallarında yükselişe geçen bir sistemi tanımlar. Yenilikçi medya teknolojileri ile insanların yaşamında büyük bir yere sahip olan e-ticaret, reklam benzeri yollarla kısa müddette hedef kitleye ulaşabilir. İnsanlar, günün büyük bir çoğunluğunu geçirdiği sosyal medya üstünden bilincinde olarak ya da olmayarak e-ticaretin himayesi dibine girerler. Bunun nedeni reklamlar, sosyal medya içerikleri ve gözlemler oluşturur.  

E-ticaret iş modellerinde güçlü bir adım atarken şahsınıza ait bir şekilde ihtiyaç ve gereksinim duyabilmeniz gayet normal bir durum olacaktır. Şahsi olarak bir e-ticaret sitesi kurmak birçok avantajı ve doğruluğu beraberinde getirebilmektedir.  

Bunun yanı müşterinin gözündeki önemi de çok yüksektir. Ürünlerinize online pazar yerinden ulaşım elde eden müşteriler, güvenliğe ilişkin sual işaretlerini gidermek amacıyla şirket bilgilerinize ulaşmak isterler. İlgili pazar yerlerinde şirket bilgilerinize yer vermek, satın alan gözünde güvenilirliği artıran başlıca faktörlerdendir. E-ticaret şirketi kurmanın firma ve alan kişi adına sağladığı birçok avantaj bulunur. 

E- ticaret yapmanın yalnızca farklı bir yolu değil çok daha başka avantajları da var. 

İlk olarak var olan müşterilerinize olduğu şeklinde Dünyanın her yerinden potansiyel yeni müşterilerinize de fazladan satış yapmak için kanal bir kanal olacaktır. 

İkincisi e-ticarette bir saat kısıtlaması yoktur. Bu durumun avantajı zaten birçok faydayı beraberinde getirebilmektedir. Bu vesileyle sağlanan gelir artışı haricinde geliriniz daha tabanlı bir ilerleyiş sergileyecektir. E-ticaret şirketinizin değişik fonksiyon ve departmanları arasında bilgi akışına yenilikler getirir. E-ticaret işlemleri geleneksel işlemlerden çoğu zaman daha süratli, daha verimli ve daha kesindir. Hatalar ve yinelenen işler azaltılabilmektedir. Yanlış ürün teslimatları önlenir. İşlem maliyetleri de sipariş için ihtiyaç duyulan vakit ve giderlerle birlikte azalır. E-Ticaret müşterilerinizin satın alma alışkanlıkları hususunda da malumat sahibi olmanızı sağlar. 

Bu sayede müşterilerinizle daha güçlü ilişkiler kurarak kilit bir rekabet avantajı olan alan kişi bağlılığını arttırabilirsiniz. Yapılacak tek iş ise web sitesine satılacak bazı ürünler ve hizmetleri koymaktır.  Sadece bu değil, E-Ticaretin başarıyla uygulanması temel koşulları görmeniz ve değerlendirmenizle mümkündür. Önce internet siteniz şirketiniz için çok daha önemli bir giriş kapısı haline geliyor. 

Müşteriniz o andan itibaren satın alma ve siparişle ilgili gerekli bütün detayları görmek isteyecektir. 

Web siteniz kullanımı rahat bütünlük içerisinde ve her zaman aktüel olmalıdır. 

Performansı ve güvenilirliği olabildiğince iyi olmalıdır. 

Bir oldukça web tabanlı iş çözümünde olduğu şeklinde iş süreçleriniz dikkatle ele alınmalı ve çoğu kısmen tekrar tasarlanmalıdır. 

Müşteri takiplerini doğru takip ettiğinden güvenli olmalısınız. Siparişin gönderilmesi arkasından yapılacak e-posta teyit mesajları online müşterilerin siparişlerini izleyebilecekleri takip numaraları ve zamanında hasarsız teslim, e-ticaret kapasitenizle alakalı alan kişi güveninin temel unsurlarıdır. 

En son bir çok internet tüketicisi finansal işlemlerinin güvenliği mevzusunda hassas davranır. Kredi kartı ve ödeme bilgilerinin gizli saklı tutulması, özel tarihlerin saklanması icap eder. 

E-ticaret sitesi kurmak için yerine getirilecek çok fazla koşul olduğu görülüyor. Tüm bunları nasıl karşılayabilirim? 

Temel olarak iki seçeneğiniz var. E-ticaret sitenizi şirketinizden yayınlamak veya bunun için bir web servis sağlayıcıdan doğrusu esp den istifade etmek. Sitenizin yayınlanması için esp yi tercih etmeniz doğru ve net bir adım olacaktır. Birçok ek hizmet de elde edersiniz. Bazı e-ticaret paketleri, kredi kartı onaylama sistemleri, web sitesi geliştirme ve benzeri hizmetlerde vermektedir. Aylık bir ücret karşılığında kesintisiz ve süratli web bağlantısı da sağlayabilirler. Diğer taraftan kendi yapınızdan yayınlamanın da belirli avantajları vardır. Esp size birkaç sınırlı seçenek sunacaktır. Bu durumda donanım ve yazılım üstünde tam bir hakimiyet sahibi olacaksınız. Örneğin sipariş ve faturalama veri tabanı benzer biçimde arka ofis uygulamalarınızı daha basit entegre edebilirsiniz. Bununla beraber siteyi firma içerisinden yayınlamak şirket içi e-ticaret sistemlerinin kurulumu, yüksek süratli internet bağlantıları, emin ödeme işlemleri ve sürekli bakım gerekeceği için daha pahalı bir yatırım olacaktır. 

E-ticaret sistemini kendiniz yayınlamak dilerseniz web kullanıcılarının firma mahalli ağına erişimini önlemek için yazıhane ağınızda e-ticaret ağınızı ayıracak bir güvenlik duvarı kullanmanız gerekecektir. Ayrıca e-tecim müşterilerinin kesintisiz olarak süratli erişimini sağlamak için süratli, direkt web bağlantınızın olması gerekir.